skip to Main Content
La Importància Del Microxip

La importància del microxip

Podríem començar aquesta entrada explicant-vos moltes històries amb final feliç. Històries que parlen sobretot de gossos (però també d’alguns gats) que van poder tornar amb la seva família després d’haver-se perdut.

Alguns es van perdre un dia d’excursió, d’altres van trobar un forat a la valla de casa o també en trobaríem que van sortir corrent quan es van espantar a la ciutat i el collar va cedir.

El que uneix totes aquestes històries és que aquests peluts es van perdre i gràcies al microxip van poder localitzar la seva família.

Infografia: per què identificar el teu animal?

I què és un microxip?

El microxip fa molts anys que s’utilitza en el món dels animals de companyia, i estem segurs que la majoria dels lectors ja sabreu què és: el microxip és una petita càpsula de vidre d’aproximadament 11 mm de llarg (com un gra d’arròs). En el seu interior hi ha l’essència: un transponedor amb un codi únic de 15 dígits.

Un dels punts més importants d’aquesta entrada és recordar que la implantació i activació del MICROXIP als animals de companyia és obligatori des de l’any 1994, de la mateixa manera que també és obligatori censar-los.

Aquest recordatori no seria necessari si no fos perquè encara hi ha un gran nombre d’animals al nostre territori que no porten microxip (o bé no està actiu, que és el mateix que no portar-lo).

Passos per posar un microxip?

Implantació

El primer que hem de fer és anar a un centre veterinari, ja que la implantació del microxip només la pot realitzar un veterinari col·legiat en unes condicions higièniques i sanitàries adients.

Per posar el microxip, el veterinari farà una punxadeta sota la pell del nostre animal. Habitualment es posa al lateral del coll esquerre, però també es pot posar a altres zones.

El microxip ve preparat dins unes xeringues envasades de manera individual per a un sol ús. Dins l’envàs hi ha les etiquetes amb la numeració dels 15 dígits del xip del nostre animal. Aquesta numeració serà única i l’acompanyarà tota la vida.

Activació

Per tal que aquest sigui útil hem d’activar aquest codi. Activar vol dir introduir en una base de dades el microxip junt amb totes les dades de l’animal i els seus propietaris (sobretot, els números de telèfon). Així, si algú troba un animal perdut degudament identificat, al passar el lector de microxips podem llegir el seu codi numèric. Si llavors introduïm aquest codi a la base de dades sabrem qui és el seu propietari o propietària i com podem contactar amb aquesta persona.

Infografia: com és un microxip?

A Catalunya, a diferència de la resta de comunitats, tenim dues bases de dades on podem activar un microxip: ANICOM i AIAC.

L’ANICOM

 • Quan censem un animal, l’estem inscrivint a l’ANICOM. Recordem que censar és obligatori, per tant la inscripció a l’ANICOM és obligatòria.
 • L’ANICOM té com a objectiu la creació d’un cens dels animals a Catalunya.
 • Funciona des de l’any 2011.
 • Inscriu els animals a un registre públic: el RGAC (Registre General d’Animals de Companyia), gestionat per la Generalitat de Catalunya. És el registre oficial per totes les administracions catalanes, per tant és el que han d’utilitzar els ajuntaments per censar els nostres animals.
 • A nivell europeu, ANICOM comparteix dades amb EUROPETNET (un grup d’associacions que inclouen arxius locals i nacionals de diferents països europeus), però NO comparteix dades a nivell nacional amb REIAC “Red Española de Identificación de Animales de Compañía” ni a nivell internacional amb PETMAXX “Plataforma universal d’identificació animal”.
 • Quan es perd o localitza una mascota inscrita a la ANICOM podem trucar a la policia local del municipi on està inscrit l’animal o al Servei de Biodiversitat i Protecció d’Animals de la Generalitat de Catalunya, de dilluns a divendres, de 09:00 a 14:00 (935674200).

L’AIAC (Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia)

 • La inscripció dels animals de companyia al AIAC no és obligatòria, però és molt recomanable si volem tenir més garanties de trobar el nostre animal en cas de pèrdua.
 • L’AIAC té com a objectiu principal la localització de mascotes perdudes.
 • Funciona des de 1988. Va ser creat pels veterinaris clínics catalans (Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya). Va ser una iniciativa pionera a Europa i ha servit d’exemple per a d’altres arxius desenvolupats posteriorment a diferents països europeus i també en altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol.
 • Inscriu els animals a un arxiu privat (per això té un cost).
 • AIAC comparteix dades a nivell nacional amb REIAC “Red Española de Identificación de Animales de Compañía”, a nivell europeu amb EUROPETNET i a nivell internacional amb PETMAXX “Plataforma universal d’identificació animal”
 • Quan es perd o localitza una mascota inscrita a l’AIAC podem trucar al 93 418 9294. Aquest servei està actiu les 24 hores del dia i tots els dies de l’any.

Llavors, on he d’activar el microxip de la meva mascota? 

Recorda que la inscripció a la ANICOM és obligatòria per a tots els gossos, gats i fures que resideixen a Catalunya. Sempre has d’inscriure el microxip de la teva mascota a l’ANICOM. El que has de decidir és si també vols que l’activem l’AIAC. Nosaltres et recomanem que ho facis.

Registrar el microxip de la teva mascota l’AIAC presenta vàries avantatges:

 • És un arxiu creat per a la localització de mascotes perdudes i no únicament un cens.
 • Disposa d’un telèfon d’atenció al públic 24 hores al dia i tots els dies de l’any.
 • Facilita la localització de la teva mascota si la has perdut durant un viatge, no només per Espanya si no també per Europa i molts països d’Àsia, Amèrica i Oceania (gràcies a que comparteix dades amb REIAC i amb PETMAXX.

A més a més…

Els veterinaris podem tenir accés a tots dos registres (a Uetus som usuaris autoritzats). Ara bé, així com l’accés a l’AIAC és total, l’accés a ANICOM és parcial: només podem inscriure animals a aquelles poblacions que tenen les dades obertes, que malauradament no són gaires. Això vol dir que podem trobar-nos que no puguem inscriure a algun animal i sigui el propietari qui s’hagi de desplaçar al seu ajuntament a fer el tràmit.

Back To Top